Gijs van der Poel

Gijs tillsammans med sin sambo håller i dagarna på att packa ihop sitt liv i Nederländerna för att flytta till Sverige. Detta kommer bli ett nytt kapitel som de är väldigt förväntansfulla inför. Vem är då Gijs?

Jag är en holländare som inte kan åka skridskor och för alla svenskar har jag ett svåruttalat namn. Dock känner alla till mitt efternamn och många tror jag är släkt med Nils van der Poel, det är jag inte. Men tack Nils för att du lärt alla svenskar att uttala mitt efternamn, säger Gijs och skrattar.

Gijs har studerat mobilitetsplanering i Amsterdam samt applied econometrics i Lund. Han studerade mer ekonomi, modellering och statistik än vad han ursprungligen tänkt då han snabbt utvecklade ett stort intresse och det visade sig vara något han var bra på. Under tiden i Lund lärde han sig även svenska. Gijs är också en sportintresserad person som gillar att både kolla på och spela rugby.

Under förra våren vandrade jag genom hela Storbritannien, från Cornwall i söder till Skottland i norr, för att samla in pengar till Street Soccer. Det är en organisation som arbetar för att bekämpa fattigdom och stärka samhällen genom fotboll. Det var en fantastisk upplevelse och jag fick träffa väldigt många intressanta människor på min vandring. Jag skrev även en bok om det, den är inte utgiven än men jag hoppas den kommer bli det, berättar Gijs.

Karriären började 2013 som projektledare på ett företag som arbetar med hållbar mobilitet. Andra dagen på jobbet fick Gijs frågan från VDn om han kunde tänka sig att projektleda ett uppdrag åt Haags kommun. De skulle svara på hur många elbilar som kommer finnas 2020 och hur många laddstolpar som kommer behövas. Gijs tog sig an utmaningen och projektet blev mycket större än vad de tänkt från början. Modellen som de arbetade fram åt Haags kommun används av många idag och detta blev startskottet på Gijs karriär.

I Nederländerna har Gijs de senaste åren haft ett eget konsultbolag där han arbetat på uppdrag av kommuner, energibolag och laddstolpsoperatörer. I början av ett projekt är det viktigt för Gijs att förstå vad kunden har för behov, vilka frågor de vill ha besvarade och varför arbetet ska utföras. I Nederländerna parkerar majoriteten sina bilar på gatorna då bara ca 30% har privata parkeringar. Kommunerna vill ha fler elbilar men om du köper en elbil blir det svårt att ladda den då du oftast inte har en egen parkeringsplats där du bor. Därför måste kommunerna lösa detta problem. De måste då veta vart de som kör elbil bor, vart de jobbar, om de har privat parkering, vilken typ av laddning de behöver ha (vanlig eller snabb) osv. Med hjälp av data som finns tillgänglig kan Gijs ta fram en modell som visar hur många laddstolpar som behöver byggas ut och var de borde placeras. Detta arbete har Gijs utfört åt ca 200 kommuner i Nederländerna.

För mig handlar det ofta om att hjälpa mina kunder att förstå vad datan kan göra för dem, vilka frågor vi kan besvara genom att använda datan på rätt sätt. Jag har arbetat åt kommuner men även åt energibolag. I framtiden kommer det finnas ett behov av fler laddstolpar och då kommer det behövas mer energi i elnätet. Så jag har tagit fram en modell där elbolagen kan se hur mycket energi som kommer behövas för varje timme för att möta upp det framtida behovet, berättar Gijs.

I Gijs arbete har data en avgörande roll. Han menar att kvantitativa analysmetoder kan ge en säkerhet och trygghet i projekt. Att backa upp kvalitativa slutsatser med analyser som baseras på olika former av data ser han som ett sätt att stärka sina argument och kunna leverera ett korrekt resultat. Det händer otroligt mycket inom mobilitets- och energibranschen och för att hänga med arbetar Gijs ofta med marknadsanalyser.

I energibranschen arbetar vi idag för att lösa frågorna kring flexibilitet och förvaring. Vi använder olika mycket energi över dygnet. Det är på kvällen när vi kommer hem från jobbet som vi lagar mat, laddar elbilen m.m. I och med omställningen till mer hållbar energi ställs vi inför utmaningen att vi inte kan styra när solen ska skina och när det ska blåsa. Det finns idag möjlighet att förvara energi men vi har ännu inte hittat den perfekta lösningen på det. Hur förvarar vi den över dygnet och även över olika årstider? På sommaren behöver vi inte alls lika mycket energi och det är just den säsongsförvaringen som är det svåra, exemplifierar Gijs.

Utmaningarna kring energiproblemet som finns i Nederländerna står även Sverige inför. Gijs tar med sig all sin kunskap och erfarenhet kring detta till Sverige och ser fram emot att få jobba åt svenska kunder. Han ser också fram emot att få lära sig den svenska arbetskulturen och få nya intressanta kontakter inom branschen. Gijs kompetens inom elektrifierad mobilitet kompletterar Urbanista Stad som med sina tre affärsområden inom Mobilitet, Planering & Fastighetsutveckling och Analytics är redo att arbeta för omställningen mot en fossilfria fordonsflottor och ökad elektrifiering. 

Flytten och det nya företaget känns otroligt spännande. Jag ser fram emot att lära mig massor från svenskarna och att få förmedla min kunskap. Jag hoppas också kunna lära Sverige lite om cykelkulturen, där finns det mycket att lära av Nederländerna. Sen ska det ju också bli trevligt att få fika lite mer, säger Gijs och ler.